Het bos van de toekomst

Hoe onze bossen er binnen 100 jaar zullen uitzien, hangt van veel factoren af. Het liefst van al zien we ongerepte natuur, grote bossen waar nog nooit een mens aanwezig was en voldoende plaats om aanplanten hun eigen gang te laten gaan.

Benieuwd hoe jouw bos kan bijdragen tot het bos van de toekomst?

We onderzoeken graag hoe jouw boszone efficiënt en toekomstgericht kan blijven.

Onbegrensd is onbemind

Het bos van de toekomst is een bos waar de mens niet ingrijpt. Helaas hebben we daarvoor in Vlaanderen (en bij uitbreiding in België) geen plaats voor. Bijna elk bos ligt met een of meerdere grenzen aan een woongebied, weg, wandelpad of anders stuk grond van de mens. Daarom moet de buitenrand onderhouden worden, en is de binnenkant van het bos veel kleiner.


Uiteraard is het een optie om alles te laten verwilderen, niets meer te snoeien en de natuur zijn gang te laten gaan. Maar dan moeten we in principe ook alle bossen afsluiten en ondoordringbaar maken voor de mens. Moeten we ons hout dan aankopen in verre landen, zonder beheer of controle? Niet de beste oplossing. Zo kan verantwoord boom- en bosbeheer duurzaam hout opleveren.

No items found.

No items found.

Eerst denken, dan doen

Visuele schandalen (waarbij grote stukken bos gekapt worden) willen we vermijden, maar daarvoor moet het bosbeheer en de manier van uitvoering een stuk beter worden. ‘Eerst denken, dan doen’, is een van onze uitgangspunten. In sommige gevallen, bij bepaalde ziektes of plagen, is het een noodzaak om te kappen. Om de verspreiding van een ziekte tegen te gaan, kiezen we in dit geval wel voor een eindkap en kiezen we nadien voor een nieuwe aanplant. Uiteindelijk zorgt die meerwaarde voor het bos van de toekomst.

Het bos van de toekomst

Tip!

Het bos van de toekomst

No items found.